10 Tanda-Tanda Awal Sakit Buah Pinggang

Advertisement

Tanda Tanda Sakit Buah Pinggang

Tanda tanda penyakit buah pinggang, Ramai daripada kita yg sebenarnya mempunyai penyakit buah pinggang, akan tetapi kita tak menyedarinya. karena sebahagian dari tanda penyakit ini mungkin kelihatan seperti gejala penyakit yg lain. 

Bila kau ingin mengetahui tanda-tanda awal penyakit buah pinggang ini mari kita simak di bawah ini.

1.Merasa kerap berasa pening kepala. Ini boleh disebabkan oleh anemia yg mengakibatkan kekurangan oksigen di dalam otak.

2.Mengalami keletihan sepanjang masa. Kegagalan buah pinggang tak dapat menghasilkan hormon yg mencukupi untuk tubuh menghasilkan sel darah merah. Tanda penghasilan sel darah merah yg mencukupi boleh menyebabkan anemia & akibatnya kau akan mengalami keletihan yg melampau.

3.Mengalami pembengkakan pada salah satu anggota di tubuh badan. Buah pinggang yg sihat akan berfungsi untuk mengeluarkan bendalir yg berlebihan dari badan kau. dan sebaliknya akan berlaku sekiranya buah pinggang kau mengalami kegagalan untuk berfungsi.

4.Mengalami ruam & kegatalan. Kegagalan buah pinggang untuk mengeluarkan sisa-sisa buangan dari tubuh kau akan menyebabkan kau mengalami kegatalan yg teruk.

5.Mengalami perubahan dalam pembuangan air kencing. Lihat pada kekerapan pembuangan air kencing sama ada kau kencing dgn kerap atau kurang kerap dari kebiasaan. Perhatikan juga jika terdapatnya darah di dalam air kencing kau.

6.Perhatikan sekiranya ada rasa seperti logam di dalam mulut kau. Ini ialah salah satu tanda-tanda awal kegagalan buah pinggang. Ianya juga berlaku disebabkan oleh terkumpulnya sisa buangan di dalam darah.

7.Mengalami loya & muntah-muntah. Ini juga disebabkan oleh pengumpulan sisa-sisa buangan di dalam darah.

8.Merasa sejuk sepanjang masa. Mereka yg mengalami anemia mungkin akan berasa kesejukan sepanjang masa walaupun dalam cuaca yg panas.

9.Kau merasa kesukaran untuk bernafas. Ini tanda awal penyakit buah pinggang yg mungkin disebabkan oleh anemia atau pengumpulan bendalir di dalam paru-paru.

10.Merasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah. Ini adalah tempat terletaknya buah pinggang kau. Beberapa bentuk penyakit buah pinggang boleh menyebabkan ketumbuhan yg akan mewujudkan rasa sakit pada buah pinggang.

 

 

Advertisement
10 Tanda-Tanda Awal Sakit Buah Pinggang | sentot | 4.5