Contoh Format Karangan Kiriman Surat Rasmi

Advertisement

Surat Kiriman Rasmi

Berikut dibawah ini beberap contoh surat surat kirimanh rasmi dgn format kiriman yg benar , mari simak bagi anda yg membutuhkan:

Contoh Surat rasmi permohonan – Surat Aduan

Maulana Malik

No. Jalan bunga 3 Matahari

Singapura 44342026 2007

Pegawai PerhubunganKementerian Persekitaran

7 September. Sentosa

Singapura jalan 112999

Tuan

Aduan tentang pantai yg tercemar (isi judul surat aduan atau permohon)

Merujuk perkara di atas, saya, Nazleen Bte Ahmad, seorang pelajar dari SekolahMenengah Tanjung bunga ingin snitch di pantai yg terletak bersebelahan dgn sayayang sekolah semakin tercemar. Saya juga ingin memberi beberapa rizab supaya pihak tuan rumah dapatmengambil langkah-langkah yg sewajarnya bagi memajukan ini sebagai destinasipelancongan pantai.

Pantai yg saya sebutkan di atas, bekas ialah sebuah pantai yg cantik danbersih. Saya semalam mendapati terdapat sebilangan pengguna yg telah mengubahkeadaan di pantai. Sekarang, pantai-pantai yg dipenuhi sampah sarap adalah. Ini adalah bolehsahaja sampah yg dijumpai di pantai, tetapi juga di laut.

Menyebabkan daripada ini, banyak serangga yg danbinatang perosak yg sudah mula bersiar-siar sekitar nyata di sana sini, membuat pantai santai aktiviti tidaksesuai. Selain daripada sampah, sering tercemar tumpahdari minyak air laut kapal-kapal besar.

Saya harap denda yg lebih ketat dikenakan ke atas mana-mana yg didapati bersalahmencemarkan kawasan pantai ini. Di samping itu, pihak-pihak yg mungkin juga mengesyorkan yg grasp kempenyang Mei menimbulkan kesedaran kalangan rakyat negara ini daripada tanggungjawabmereka mengekalkan kebersihan and keindahan pantai. Akhir sekali, Pantai bersih harus menjadi satu kuasa tarikan pelancong-pelancong.

Memandangkan ekonomi Singapura banyak bergantung kepada industri ini hendaklah dibuat pantaitersebut ramble, sebagai satu kuasa tarikan pelancong. Selain dari pantai-pantai yangbersih, saya cadangkan bahawa pantai ini dibangunkan. Mudah atau perkhidmatanseperti sukan air atau kejurulatihan perlu calet yg berfikir. Sudah tentu sekali dgn adanyakemudahan and penjawat awam adalah seperti pantai ini boleh dibawa ke hadapan semula. Saya berharap sangat kepada pihak tuan rumah mengambil tindakan sebagai tak lama lagi mungkin bagimengatasi masalah pantai yg tercemar.

Saya juga berharap sandaran-sandaran telahsaya menyediakan akan diambil kira.

(isi tanda tangan anda)
Nazleen Bte Ahmad
(pelajar sekolah menengah Tanjung bunga)


Surat Kiriman Rasmi

Contoh Karangan Surat kiriman Rasmi Permohonan

pertanyaan:

Persatuan Bahasa Melayu sekolah kamu akan menyelenggarakan kompetisi kuliah antara kelas. Sebagai sekretaris asosiasi, kamu ditugaskan menulis sepucuk surat kepada guru besar untuk meminta izin menggunakan ruang & peralatan untuk pertandingan tersebut.
Tulis surat tersebut selengkapnya.

Persatuan Bahasa Melayu,
Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa,
16100 Pengkalan Chepa,
Kelantan.

Guru Besar,
Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa,
16100 Pengkalan Chepa,
Kelantan. 29 MAC 2016

Memohon Kebenaran Menggunakan Dewan & Peralatan

Mengacu pada hal di atas, Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa akan menyelenggarakan kompetisi kuliah antara kelas. Oleh yg demikian, pihak asosiasi ingin memohon izin untuk menggunakan aula sekolah and peralatan yg terkait.
2. Berikut adalah rincian pertandingan tersebut: –

Tanggal: 5 April 2016
Waktu: 8.00 – 10.30 pagi
Tempat: Gedung sekolah
Jumlah Murid: 60 orang
Jumlah guru: 4 orang

3. Tujuan kompetisi ini diadakan adalah untuk menggali bakat siswa dalam menyampaikan ceramah di samping mencari peserta yg kompeten untuk mewakili sekolah dalam kompetisi kuliah tingkat daerah pada bulan Mei mendatang.

4. Kami berjanji akan menggunakan ruang and peralatan sebaik mungkin. Kami juga akan membersihkan dewan & memperbarui peralatan setelah digunakan.

5. Besarlah harapan kami agar permohonan kami ini mendapat perhatian yg layak dari pihak tuan. Pertimbangan & perhatian pihak tuan, kami dahului dgn ucapan terima kasih.

Sekian, terima kasih.

(isi tanda tangan anda)
Nurhusnina mawar

Advertisement
Contoh Format Karangan Kiriman Surat Rasmi | sentot | 4.5