Contoh Karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi

Advertisement

Surat Kiriman Tidak Rasmi

Inilah satu contoh Surat karangan surat tidak rasmi dan panduan membuat surat penyerahan rasmi No yang boleh diedarkan kepada anda semua.

Anda baru berpindah ke sekolah lain kerana mengikut bapa anda yang ditukar tempat bertugas. Menulis surat kepada rakan karib yang sekolah lama untuk memberitahu anda baru sekolah tentang keadaan.

21 kampung layu,

36000 Teluk Intan,

Perak Darul Ridzuan.

25 Oktober 2008.

Bertemu adik-beradik Linda Linda yang kini menetap di Sintok, Kedahdengan harapan harapan saudara berada dalam keadaan yang sihat sentiasa dan sejahtera.

Adik saya pertama tersusun sepuluh jari mengaku saudara maafkepada untuk tidak memberitahu saudara perpindahan saya ke sekolah baru. Untuk pengetahuan saudara saya berpindah ke kesekolah yang baru kerana mengikut ayah yang ditugaskan di sini. Ia dikenali kerana ayah kerja pegawai polis itu telah banyaktanggungjawab. Saya kini hadir sekolah tinggi KebangsaanSandakan di tiga peringkat merah saya mengikuti satu bulan sudah.

pembelajaran di sekolah ini. Terima kasih Tuhan memberkati anda, setakat sayatidak mempunyai masalah untuk mengikuti kajian. Sekolah Daerah juga adalah sangat cantik dan sangat meluas. Terdapatkolam ikan dan air terjun tiruan di Daerah Penyambut sekolah. Di sekolahini terdapat pelajar dari tahap satu melalui tingkatanenam. Bilangan pelajar di sekolah kira-kira lima ribu danmempunyai tiga ratus orang guru. Sekolah ini mempunyai enam blok bangunan buah-buahan yang masing-masing yang mempunyai lima aras. Blok bangunan sekolah ini termasuk blokpentadbiran, Pejabat, Dewan dan asrama untuk pelajar yangtinggal di kaki.

Di sekolah ini, saya mendapat banyak kawan-kawan baru yang terdiridaripada pelbagai puak seperti Sino-Kadazan, Dusun, Kadazan, Bajaudan banyak lagi. Baik setakat saya boleh memberitahu kepadasaudara untuk kali ini. Semoga bertemu lagi dalam warkah yangakan datang. Sampaikan Salam saya kepada kawan-kawan sana. jadi, terima kasih. Yang ikhlas.

Sahabatmu

(isi tanda atangan anda)

Linda mukanah

Teknik menulis surat kirinan tidak rasmi :

  • Mulakan menulis surat dengan bertanyakan keadaan kesihatan dan memberitahu saya penulis berita.
  • Jika membalas Surat tersebut, sebelum meminta sesuatu, mula-mula menjawab soalan yang dikemukakan lebih awal.
  • Gunakan panggilan mengikut usia atau pangkat seperti nenda, ibu/bapa, ibu, kakanda/kanda, itu adik lelaki, ananda, dan cucunda.
  • Jangan gunakan¬†ganti nama aku, awak, ataupun kamu.
  • Akhir Surat dengan berkat, penghargaan, terima kasih dan ingin berutus Surat lagi.

 

Advertisement
Contoh Karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi | sentot | 4.5