Notis 24 Jam Berhenti Kerja Swasta

Advertisement

Notis 24 Jam Berhenti Kerja Swasta

Soalan pembaca:

Baik admin petang. Saya ingin bertanya sesuatu di sini. Rakan saya ingin meminta pendapat. Beliau adalah masih dalam percubaan. Selepas sebulan dia berhenti kerja & hantar notis 24 h.

Boleh rakan itu menuntut gaji untuk bulan bekerja di atasnya?

Ini adalah kerana apabila ditanya kepada majikan, majikan memberitahu dia perlu membayar gaji Syarikat juga. Maaf untuk kawan itu. Beliau adalah masih dalam percubaan lagi.

Jawapan:

Topik untuk tempoh percubaan ini kita Huraikan panjang lebar dalam Artikel: tempoh percubaan & pengesahan dalam jawatan.

Malah kami juga tulis artikel panduan & motivasi semasa percubaan dalam sebuah artikel yg bertajuk tip-tip cemerlang dalam tempoh percubaan (tempoh percubaan).

Seperti yg diterangkan probationer mempunyai hak yg lebih kurang sama dgn pekerja tetap. Jadi, dari segi kerjanya adalah juga lebih kurang sama dgn pekerja tetap.

Untuk mencapai matlamat ini, apabila probationer yg ingin berhenti bekerja, mula-mula menyemak keperluan yg dia telah melihat di dalam kontrak pekerjaan atau Surat Tawaran pekerjaan. Selalunya, dia disebut. Jika ada dasar-dasar sumber manusia CF tak meminta & dalam kes ini atau sekiranya pekerjaan 1955 Akta perlindungan anda, notisnya adalah selama 4 minggu.

Ingat: Keperluan notis adalah keadaan di dalam kontrak. Jadi, itu adalah berbeza dari satu majikan ke majikan lain. Sesiapa ingin 2 bulan, 2 minggu tempat meletak kereta & terdapat juga 24 jam. Hanya 24 jam adalah sangat jarang berlaku walaupun untuk probationer kerana ia akan merumitkan usahawan mencari pengganti.

Syarat-syarat notis
Pemberitahuan ini adalah untuk disimpan & kegagalan untuk berbuat demikian akan memberi hak cipta pihak lain untuk membuat tuntutan.

Setiap pihak dalam sesuatu kontrak perkhidmatan boleh menamatkan kontrak tanpa notis atau perkidmatan tersebut jika notis telah diberikan menurut Artikel 1, tanpa menunggu notis yg berakhir dgn pihak lain untuk membayar suatu indemniti yg bersamaan dgn jumlah wang dgn jumlah upah yg sepatutnya telah diterima oleh pekerja dalam notis atau notis sedemikian tak akan lagi berakhir.

Advertisement
Notis 24 Jam Berhenti Kerja Swasta | sentot | 4.5