Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Lumpur

Advertisement

Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Lumpur

Sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Lumpur , Sekolah ini diasaskan pada 1 Januari 1988. Pendaftaran pelajar sulung beliau telah diterima secara rasmi oleh diberkati Puan Hajjah Badiah BT. Abdul Manan, Pengarah Pendidikan, Kementerian Pendidikan di Wilayah Persekutuan. Untuk seketika, anak kepada pihak sekolah yang pelajar-pelajar ditempatkan di lanjutan daripada mp, Bahagian 2, Duke ke hadapan, Setapak, Kuala Lumpur, manakala pelajar-pelajar juga diletakkan Princess diS. M. Puteri Wilayah, Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur.

Selepas 5 tahun, pelajar-pelajar SMAKL berpindah ke bangunan sendiri di bandar Menjalara, Kepong. Bangunan baru ini dibina di tapak seluas 19 ekar dan dilengkapi dengan Kemudahan untuk keselesaan pelajarnya seperti surau, bilik makan, Bilik-bilik asrama, anak-anak dan anak-anak perempuan Dewan, bidang dan bidang sukan serta rumah guru dan kakitangan. Bangunan yang tersergam ini telah mula adalah diduduki oleh pelajar-pelajar anak pada 26 Disember, 1993.

Zaman lebih matang SMKAKL, banyak kemajuan telah dicapai. Kini sekolah ini mempunyai 2 makmal komputer, Perpustakaan, usul dan mini auditorium. Bukan itu sahaja, bahkan SMKAKL pernah dipilih sebagai sekolah rintis bersama-sama dengan 13 sekolah lain seluruh Malaysia untuk projek rangkaian Kadir. Dalam projek ini, SMAKL dilengkapi dengan sebuah pusat sumber elektronik yang di mana komputer 14 dan ‘pelayan’ yang disediakan. Di bawah projek yang telah bekerja bersama-sama Bahagian Teknologi Pendidikan, pendidikan Kementeran dan Telekom Malaysia Berhad Malaysia mendedahkan pelajar dan guru-guru ke internet dan multimedia dalam pembelajaran dan pengajaran.

Di bawah projek yang sama, SMKAKL pusat sumber (Perpustakaan) dilengkapi dengan satu sistem pengurusan berkomputer. Pada masa yang sama menyeronokkan yang projek-projek yang sedang giat dijalankan di memprindahkan perniagaan lebih sekolah persekitaran. Atas SMAKL, warga SMAKL kesungguhan telah dipilih untuk mewakili Wilayah Persekutuan dalam perlawanan 3 k-kebersihan, keceriaan dan kesihatan. SMAKL juga memenangiAnugerah Johan kurikulum sekolah menengah Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan (1995) dan Anugerah sekolah harapan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (1996).

Bermula 2 Januari 2014, sekolah-sekolah Menengah Kebangsaan agama adalah salah satu daripada sekolah sekolah Menengah Kebangsaan agama Kuala Lumpur yang dipilih oleh Kementerian Malaysia yang pelajaran akan membawa keluar Model Ulul Albab Tahfiz (TMUA). TMUA adalah kombinasi daripada kurikulum Kebangsaan, Tahfiz Kurikulum Bersepadu (Duopharma) dan program pendekatan berasaskan Ulul Albab, yang agama Encyclopaedia Al-Quran dan Ijtihadik.

Advertisement
Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Lumpur | sentot | 4.5