Semakan Senarai Hitam Blacklist PTPTN

Advertisement

BLACKLIST PTPTN

Peminjam yg punya tunggakan PTPTN akan di senarai hitam atau di blacklist secara harian. Mereka akan disenarai hitam dalam Central Credit Reference Information System (CCRIS) Peminjam akan juga di senarai dalam .Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Bagaimanakah CARA untuk mengetahui sama ada saya telah di senarai hitam/blacklist PTPTN?

Sila semak senarai hitam melalui saluran berikut :

Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) : http://sspi2.imi.gov.my
Portal Rasmi PTPTN : http://eform.ptptn.gov.my/semakan-senarai-hitam/index.cfm
Careline PTPTN di talian 03-2193 3000.
Hadir di kaunter PTPTN / JIM

Peminjam hendaklah membayar keseluruhan hutang pinjaman atau keseluruhan tunggakan termasuk semua kos yang dikenakan sebelum nama mereka dikeluarkan dari senarai hitam.

Baca juga: Semakan Baki Pinjaman PTPTN Secara Online & Sms

Apabila ia tak mampu peminjam boleh berunding dengan PTPTN dgn membuat apa-apa jumlah yg disetujui oleh PTPTN & penstrukturan semula pinjaman atau kaedah lain tg dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.

Peringatan! Rundingan wajib dilakukan dlm masa 7 hari sebelum ke luar negara.

Pastikan kau buat rundingan buat jelaskan baki tunggakan pinjaman kepada pihak PTPTN. Utk makluman kau, rundingan boleh dibuat menerusi panggilan dengan cara hubungi nombor 03-2193 3000 atau anda dapat menghubungi Khidmat Pelanggan PTPTN. bolehlah anda juga berkunjung ke mana-mana cawangan PTPTN.

Untuk Waktu berurusan kepada pihak PTPTN ialah pada hari Isnin – Jumaat pada jam 8.00 AM – 7.00 PM. Manakala pada hari Sabtu – Ahad pada jam 8.00 AM – 5.00 PM.

Advertisement
Semakan Senarai Hitam Blacklist PTPTN | sentot | 4.5