Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN

Advertisement

Di sini admin berkongsi maklumat dan garis panduan etika dan garis PTPTN yang penting. Perlu diingat bahawa jika anda ingin ke luar negara. Sila pastikan bahawa anda tidak di senaraihitamkan oleh PTPTN, LHDN, perintah mahkamah dan polis datang untuk mengisytiharkan muflis.

Untuk kemudahan, Jabatan Imigresen telah disediakan kepada rakyat Malaysia yang ingin menyemak status senarai hitam Imigresen dalam talian ‘blacklist’ atau menyemak status kawalan Imigresen melancong ke luar negara.

Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN Online

Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN Online

Anda dinasihatkan untuk menyemak senarai hitam Imigresen atau pasport sebelum merancang untuk ke luar negara untuk mengelakkan sebarang masalah apabila anda tidak tahu pasport yang sah sewaktu ketibaan di Lapangan Terbang.

Salah satu sebab adalah senarai hitam nama di senarai hitam oleh pelbagai Jabatan dan agensi-agensi kerajaan seperti polis, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam, Jabatan Pendaftaran Negara, LHDN dan PTPTN ini.

Etika permohonan dalam talian

Untuk menyemak senarai hitam Imigresen dalam talian, sila klik di bawah semakan penerapan:

Jika anda tak dihalang daripada meninggalkan negara, status semakan akan dipaparkan sebagai “Tiada halangan” (anda mendapat dihalang)

Satu kaedah alternatif untuk menyemak status Imigresen adalah untuk menghubungi 1Malaysia satu Call Center (1MOCC) di 03-88801000.

Kepada pinjaman PTPTN, semakan senarai hitam PTPTN boleh disemak dengan menggunakan pautan di bawah.

Semakan boleh dibuat secara online dengan mengisi kad pengenalan, telefon dan e-mel. Sebagai makluman, peminjam PTPTN dengan tunggakan akan disenarai hitamkan secara berperingkat-peringkat.

Semakan Senarai Hitam PTPTN

Berikut adalah antara sebab-sebab atau sebab-sebab individu disenaraihitamkan atau dilarang melancong ke luar negara.

  • Menetap melebihi had yang dibenarkan di luar negara
  • Lalai pinjaman PTPTN
  • Kegagalan untuk membayar levi ke atas pekerja asing
  • Terlibat dalam kes-kes jenayah
  • Kegagalan untuk membayar cukai pendapatan
  • Bankrap

Baca Juga : Semakan Baki Pinjaman PTPTN Secara Online & Sms

Advertisement
Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN | sentot | 4.5